Tolo House by Alvaro Leite Siza

tolo-house1

The Tolo house, designed by Alvaro Leite Siza, is build on a sharply inclined hill in Penafiel, Portugal.

The house fragmentation, necessary due to the steep topography, transforms the whole into a composition of small linked and interconnected volumes, creating an unevenness that allows for a more secure and rational use of the lot.

The form resulting from a rigorous, modular geometric abstraction establishes the necessary rotation of certain modules to adapt to the natural morphology of the terrain, trying to preserve all the pre-existing trees.

The project include three bedrooms, a social bathroom, a living room, a dinning room, a small kitchen with a support washbasin, pantry, and even a small outdoor swimming pool. The outdoor patios, corresponding to the roofs of various levels, are connected through a pedestrian path that border the lot.

The interior floors, doors, and baseboards are in wood, except in the water areas. The exterior doors and windowsare in metal, which are double-pained for improved thermal and acoustic insulation.

Originally Posted On Coolboom

tolo-house2

tolo-house3-1

tolo-house3-2

tolo-house4

tolo-house5

tolo-house6

tolo-house7

tolo-house8-1

tolo-house8-2

tolo-house9

tolo-house10

tolo-house11

tolo-house12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TOP